Co je to vlastně ten multifokál?

Ať už progresiv nebo multifokál, jedná se o totožnou čočku, která je charakteristická tím, že obsahuje, nejen dioptrickou hodnotu na dálku a na blízko, ale i prostřední koridor, kde přechází vlastně tyto krajní hodnoty jedna do druhé. Tedy ve výsledku nevidím jen do dálky - od pěti metrů dál a jen na blízko - klasické držení knížky, ale hlavně o tzv. pracovní plochy mezi těmito vzdálenostmi. Například klávesnice v 40-60 centimetrech, horní okraj monitoru 80-130, kolegu nebo klienta před vámi ve vzálenosti 1,50-3 metry ap.


 

Když je to tak skvělé, tak proč to nenosí všichni?

Odpověď není záležitostí financí, nýbrž neschopnosti personálu a laiků dokázat vysvětlit obyčejným lidem, jaké jsou vlastně ty rozdíly mezi určitými druhy multifokálů nebo použitými technologiemi. Umění vyznat se a poradit pro konkrétní případ je mnohem důležitější, než výsledná cena potom. Tohle vám ale neporadí jen tak někdo. Tvrzení "přes tohle si určitě zvyknete" je v této problematice zcela zcestné a nesprávné. 

Jaké jsou vlastně problémy se kterými se musí uživatelé poprat?

Hodně lidí si musí uvědomit, že tyto brýlové čočky fungují na principu záklonu hlavy. Pokud si uvědomíte, že přes horní okraj vidím do dálky a přes spodní okraj do blízka, budu nějaký čas bojovat s tím, než mi záklon hlavy mozek automaticky upraví na konkrétní vzdálenost. Tomuto procesu se říká "učení se koukat". Jsou jedinci, kteří se to naučí do pár dnů, ale jsou i tací, kteří se s tím trápí i dva měsíce. Je velmi vhodné v těchto delších případech zajít do své optiky a požádát o rady, nebo se podělit se svými problémy.

Jak poznají lidi, že mají opravdu správný multifokál?

Odpovím naopak. Kdy lidé poznají, že mají špatný multifokál? Když ony brýle používají jen příležitostně, jen občas na konkrétní vzdálenost, protože při jejich nošení plovou pohledem, padají na ně dveře, dostávají závratě a špatně odhadují vzdálenosti. Správně udělané multifokální brýlové čočky jsou takové čočky, které ráno po probuzení nasadíte a sundáte je až večer s tím, že Vám poskytují komfort vidění na všechny vzdálenosti. To jsou pravé brýle, které plní funkci a správně naměřené, vybrané, nacentrované a zabroušené - což je všechno záležitosti obsluhy - můžou být i ty nejlevnější dostupné mulfikály. I s nimi tohoto můžete dosáhnout, ale ten comfort bude dosti pokulhávat.


 

Mám multifokály, špatně přes ně vidím a chci je reklamovat.

Toto bývá velice složitý a zdlouhavý proces. V první řadě je potřeba se obrnit trpělivostí a ochotou k debatě. Je důležité zjistit, kde se stala chyba a proč dané čočky nevyhovují. Jak jsem zmínil výše špatné dioptrie, centrace, navržený design a koridor, vhodnost i návyky... všechno se musí projít a ověřit. V žádném případě se nenechte odbýt, ale nebuďte zase zbytečně drzý až vyhrožující. Vše se dá vklidu vyřešit a zjistit, kde se stala chyba. Ovšem klasická věta "na to si musíte zvyknout" není řádná odpověď na vámi podanou reklamaci. Takhle zjistíte rozdíl mezi obyčejným obchodníkem a skutečným optikem/optometristou, protože naše poslání je, aby se z našich optik odcházelo s tím, že dotyčný vidí.

Máte tedy nějakou akci, která probíhá právě na multifokály?

Ano, jak pro prvonositele, tak pro zkušené uživatele nabízíme naše oblíbené multifokály vyráběné freeform technologií s 30% slevou. Nicméně, opravdu záleží na tom, co právě vy, ke své činnosti nejvíce potřebujete. Proto je nejdůležitější krok ten první. Zastavit se a zeptat se.